Jakość
Dział Kontroli Jakości, bez którego nasze produkty nie sprawiałyby tyle przyjemności
Kontrola jakości w Agronom Berries to proces wieloetapowy, który rozpoczyna się już na polu od starannego zarządzania produkcją owoców i odpowiedniego stosowania środków ochrony roślin, a następnie obejmuje kontrolę owoców przy zbiorze, aby zapewnić ich optymalną dojrzałość i brak uszkodzeń. Po zbiorze, owoce trafiające na magazyn są ponownie oceniane, a następnie chłodzone.
Kolejne etapy obejmują dokładną kontrolę jakościową podczas sortowania i pakowania, gdzie owoce są oceniane przez doświadczonych pracowników na podstawie zatwierdzonych specyfikacji. Ostatnim procesem jest weryfikacja produktów gotowych i zwolnienie ich do wysyłki. Dzięki temu mamy pewność, że owoce opuszczające nasz Magazyn są odpowiednio zapakowane, a ich jakość jest na najwyższym poziomie.
Czym zajmuje się Dział Kontroli Jakości?
Nasz zespół odpowiada za szeroko pojętą kontrolę jakości w firmie. Zaczynając od dokładnej weryfikacji wszelkich surowców dostarczanych przez dostawców – sprawdzamy ich parametry, zgodność ze specyfikacją, okres trwałości. Następnie monitorujemy przebieg procesu produkcyjnego, by wyeliminować potencjalne źródła błędów lub wad produktu. Opracowujemy również nowe receptury i standardy dla wprowadzanych wyrobów, tak by spełniały oczekiwania klientów co do jakości i właściwości. Wreszcie, na poziomie zarządczym ustalamy procedury i wytyczne w ramach systemu zarządzania jakością w firmie – audytujemy i nadzorujemy wszystkie elementy łańcucha produkcji, które mają wpływ na parametry finalnego produktu. Dokładamy wszelkich starań, by zapewnić najwyższą jakość na każdym etapie – od dostaw surowców, przez proces produkcyjny, po gotowy wyrób trafiający do klientów.
Jak wygląda dzień pracy Jakościowca?
Każdy dzień naszej pracy jako jakościowca rozpoczyna się od oceny stanu higienicznego hal produkcyjnych. Jeśli wszystko jest w należytym porządku, operatorzy dostają od nas zielone światło i mogą przystąpić do uruchamiania maszyn i taśm produkcyjnych. Następnym etapem jest przygotowanie odpowiedniego surowca i etykiet zgodnie z zamówieniami Klientów. W trakcie produkcji stale monitorujemy pakowanie produktów na wszystkich liniach – kontrolujemy wagę, jakość owoców, stan opakowań, czytelność oznaczeń umieszczanych na opakowaniach oraz ogólny porządek. Równocześnie na bieżąco sprawdzamy przychodzące dostawy. Pilnujemy aby bezwzględnie spełniały normy jakościowe i specyfikacje Klientów. W przeciwnym razie towar jest odrzucany. Nasza praca jest pełna niespodzianek i często mierzymy się z nieprzewidzianymi trudnościami. Zawsze jednak dajemy z siebie 100%, by zapewnić najwyższą jakość produkcji.
Współpraca z innymi działami firmy
Współpracujemy praktycznie ze wszystkimi działami w firmie, jednak kluczowe znaczenie ma dla nas produkcja, gdyż to tam odbywa się proces powstawania naszych wyrobów. Z naszego punktu widzenia jest to najważniejszy etap, ponieważ mamy bezpośredni wpływ na jakość pakowanych produktów.
Ściśle współpracujemy również z działem handlowym, omawiając zamówienia, bieżące problemy, wymagania Klientów, a także przesłane specyfikacje.
Praca działu jakości wykracza poza firmę – jesteśmy w stałym kontakcie z działami jakości sieci handlowych, do których trafiają nasze produkty oraz z dostawcami. Dzięki partnerskiej współpracy na każdym etapie łańcucha dostaw możemy zapewnić najwyższą jakość naszych wyrobów.
Systemy jakości
Certyfikaty: IFS Food, GLOBALG.A.P. CoC
W firmie wdrożyliśmy Zintegrowany System Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności w oparciu o wymagania standardu IFS Food (International Featured Standards, standard dla audytowania zgodności produktu i procesu produkcyjnego w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności) oraz normy GLOBALG.A.P. CoC.
Spełnienie międzynarodowych standardów bezpieczeństwa żywności potwierdza, że nasza firma przestrzega surowych norm gwarantujących najwyższą jakość oferowanych produktów.