Świeże owoce jagody kamczackiej

Jagoda Kamczacka

Lonicera caerulea, znana również pod nazwami zwyczajowymi jagody kamczackiej, jest niewspinającym się wiciokrzewem, występującym w krajach o chłodnej półkuli północnej. takich jak Kanada, Japonia, Rosja i Polska.

Korzyści zdrowotne i medyczne jagody kamczackiej od dawna są dostrzegane w folklorze rdzennych Syberyjczyków. Na Hokkaido lud Ajnów uważał te dzikie owoce za „eliksir życia”. Kilka badań składu chemicznego owoców wykazało wyjątkowo wysoką zawartość witaminy C i wysokie wartości zarówno całkowitych fenoli, jak i antocyjanów, znanych ze swych właściwości prozdrowotnych.

Antocyjany: nawet  649 mg / 100 g

Wapń:  38 mg / 100 g

Witamina A: 130 μg / 100 g

Potas: 190 mg / 100 g

Witamina E: 1,1 mg / 100 g

Witamina C: 187 mg / 100 g

Nasze plantacje usytuowane są na terenie środkowo-wschodniej Lubelszczyzny, w regionie o dużym nasłonecznieniu i nieskażonym powietrzu. Krzewy jagody kamczackiej uprawiane są w otulinie Poleskiego Parku Narodowego, z dala od aglomeracji miejskich. Łączna powierzchnia naszych plantacji jagody kamczackiej sięga 50 hektarów.

Kalendarz dostępności

Jagoda Kamczacka

Styczeń

Luty

Marzec

Kwiecień

Maj

Czerwiec

Lipiec

Siepień

Wrzesień

Październik

Listopad

Grudzień

Polska

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić jak najlepszą optymalizację treści na niej zawartych. Zobacz politykę prywatności & cookies