Jagoda Kamczacka

SUPER

JAGODA

Prosto z Lubelszczyzny!

Zdrowie na Twoim talerzu!

Badania naukowe wskazują, że jagody kamczackie są prawdziwym skarbem ze względu na wysokie stężenie antocyjanów.

Te naturalne związki pełnią rolę silniejszych przeciwutleniaczy niż popularne witaminy, takie jak E, beta-karoten czy C.

Dodatkowo, polifenole zawarte w jagodach skutecznie neutralizują i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, dzięki czemu odgrywają istotną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroby serca i nowotwory.

 

Świeże owoce jagody kamczackiej zawierają aż 4 gramy błonnika!

Dlatego spożywanie jagód kamczackich, przynosi szereg korzyści zdrowotnych, w tym regulację trawienia, wspomaganie kontroli wagi, poprawę zdrowia serca, stabilizację poziomu cukru we krwi, wspieranie zdrowej flory jelitowej oraz zapobieganie chorobom jelitowym.

Dlatego warto uwzględniać te owoce w codziennej diecie dla zachowania optymalnego zdrowia.

Przyjmuje się, że 100 g świeżych jagód kamczackich zawiera od 30,5 do aż 186,6 mg witaminy C!

Dla porównania:

  • 100 g czarnej porzeczki zawiera 25,6-40,0 mg witaminy C
  • 100 g pomarańczy zawiera 54,0 mg witaminy C
  • 100 g kiwi zawiera 29,0-80,0 mg witaminy C

Oznacza to, że jagoda kamczacka może być doskonałym źródłem witaminy C, dorównując, a nawet przewyższając pod tym względem inne popularne owoce.

 

W 100 g świeżych jagód kamczackich znajduje się około 220 mg potasu. To więcej niż w jabłkach (ok. 110 mg/100 g) i pomarańczach (181 mg/100 g).

Pozytywne działanie potasu:

  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu
  • Wzmacnia mięśnie
  • Wspomaga pracę serca
  • Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową
  • Zapobiega odwodnieniu
  • Wspomaga pracę nerek
  • Zmniejsza ryzyko udaru mózgu

 100 g świeżych jagód kamczackich zawiera od 23 do 38 μg witaminy K. To imponujący wynik, biorąc pod uwagę, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę K dla osoby dorosłej wynosi 70-90 μg.

Witamina K w jagodzie kamczackiej:

  • Wspomaga krzepnięcie krwi
  • Zapobiega krwotokom
  • Wzmacnia kości
  • Zapobiega osteoporozie
  • Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów

KUP

ZJEDZ
ZE SMAKIEM

BĄDŹ
ZDRÓW!

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić jak najlepszą optymalizację treści na niej zawartych. Zobacz politykę prywatności & cookies