Badania naukowe wskazują, że jagody kamczackie są prawdziwym skarbem ze względu na wysokie stężenie antocyjanów.
Te naturalne związki pełnią rolę silniejszych przeciwutleniaczy niż popularne witaminy, takie jak E, beta-karoten czy C.
Dodatkowo, polifenole zawarte w jagodach skutecznie neutralizują i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, dzięki czemu odgrywają istotną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroby serca i nowotwory.
Świeże owoce jagody kamczackiej zawierają aż 4 gramy błonnika!
Dlatego spożywanie jagód kamczackich, przynosi szereg korzyści zdrowotnych, w tym regulację trawienia, wspomaganie kontroli wagi, poprawę zdrowia serca, stabilizację poziomu cukru we krwi, wspieranie zdrowej flory jelitowej oraz zapobieganie chorobom jelitowym.
Dlatego warto uwzględniać te owoce w codziennej diecie dla zachowania optymalnego zdrowia.
100 g świeżych jagód kamczackich zawiera od 23 do 38 μg witaminy K. To imponujący wynik, biorąc pod uwagę, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę K dla osoby dorosłej wynosi 70-90 μg.