Jagoda Kamczacka

SUPER

JAGODA

Prosto z Lubelszczyzny!

Idealnie dojrzałe
jagody puszczają sok...

perfect_icon

Idealnie dojrzałe, świeżo zerwane jagody kamczackie są niezwykle kruche. Ich delikatna skórka łatwo ulega uszkodzeniu, co może prowadzić do wycieku soku. 

Jest to zjawisko zupełnie naturalne, nieoznaczające zepsucia owoców.

Wręcz przeciwnie, wyciekający sok jest świadectwem ich idealnej dojrzałości oraz świeżości!

 

KUP

ZJEDZ
ZE SMAKIEM

BĄDŹ
ZDRÓW!

Czym wyróżnia się jagoda kamczacka na tle innych owoców?

Jagody kamczackie zawierają nawet 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcze!

Witamina C jest powszechnie znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i wzmacniania układu odpornościowego. Jednak mało osób wie, że odgrywa ona również kluczową rolę w syntezie kolagenu, gojeniu ran oraz wchłanianiu żelaza.

Co ciekawe, zawartość witaminy C w owocach jagody kamczackiej jest nawet 3 razy wyższa niż w pomarańczach! 

 

Ta wyjątkowa roślina, którą uprawiamy w bezpośrednim, czystym ekologicznie sąsiedztwie Poleskiego Parku Narodowego ma więc wyjątkowe właściwości w kontekście dostarczania organizmowi tej cennej witaminy. 

 

Zawartość Wit. C w 100g świeżych owoców

Jagoda
Pomarańcza
95-198 mg
53,2 mg
  • Tao T., et al. (2023) “Evaluation of Nutritional and Antioxidant Properties of Seven Cultivars of Haskap Berries (Lonicera caerulea L.)”
  • Baza danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) National Nutrient Database for Standard Reference (2023-10-27)
 

Ponad 2 razy większa zawartość antyoksydantów niż w truskawkach!

Antyoksydanty to związki, które chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu, wspierają one nasze zdrowie na wiele sposobów, m.in.:

  • Opóźniają procesy starzenia
  • Wspierają układ odpornościowy
  • Zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów

A teraz najlepsze: jagoda kamczacka zawiera ponad dwukrotnie więcej antyoksydantów niż truskawki! To sprawia, że jest ona prawdziwą bombą witaminową i doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie.

 

Zawartość antyoksydantów w 100g świeżych owoców

Jagoda
Truskawka
7400 mg
3393 mg
  • USDA Database: https://fdc.nal.usda.gov/

Nawet 3 razy większa zawartość antocyjanów niż w borówkach!

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które są silnymi przeciwutleniaczami. Mają zdolność neutralizowania wolnych rodników w organizmie, co przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniami i zapobiega starzeniu się skóry oraz rozwojowi wielu chorób, takich jak nowotwory i choroby serca.

Wśród bogatych w antocyjany owoców, jagody kamczackie zasługują na szczególną uwagę. Zawierają one aż 3 razy więcej antocyjanów niż popularne borówki amerykańskie! To sprawia, że jagody kamczackie są prawdziwą bombą antyoksydacyjną i doskonałym wsparciem dla naszego zdrowia.

Zawartość antocyjanów w 100g świeżych owoców

Jagoda
Borówka
100 - 900 mg
90 - 400 mg
  • Kalt, W., Ryan, D. A., Duy, J. C., Prior, R. L., Ehlenfeldt, M. K., & Vander Kloet, S. P. (2001). Interspecies and intraspecies variation in anthocyanin content of blueberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(10), 4766-4772.
  • Zagrobelny, P., Bakowska-Barczak, A., & Kalt, W. (2008). Content of anthocyanins and antioxidant capacity of Lonicera caerulea L. fruit. Journal of Food Composition and Analysis, 21(4), 282-291.

Jagody kamczackie: superfood dla całej rodziny!

Jagody kamczackie to nie tylko skarbnica antyoksydantów, ale również pyszny i wszechstronny owoc.

Doskonale sprawdzą się jako:

  • Zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych: garść jagód zaspokoi mały głód i dostarczy cennych składników odżywczych.
  • Dodatek do owsianki, jogurtu czy musli: wzbogaci smak i wartość odżywczą śniadania.
  • Baza domowych lodów i sorbetów: zdrowa i orzeźwiająca alternatywa dla sklepowych słodkości.
  • Smakowity element ciast, tart i innych wypieków: doda koloru i niepowtarzalnego aromatu.

 

Jagody kamczackie doskonale znoszą mrożenie, dzięki czemu możesz cieszyć się ich smakiem i właściwościami prozdrowotnymi przez cały rok! Zamroź je i wykorzystuj do pysznych i zdrowych deserów, koktajli czy sosów.

 

Pomysł na danie? Zainspiruj się i zaskocz swych bliskich!

Jak zachować Super Jagodę na okrągły rok?

Przygotowanie soku z jagody kamczackiej:

  1. Kilogram jagód kamczackich zalej 0,5 l wody. 
  2. Następnie dodaj cukru, jego ilość dopasuj do swoich preferencji smakowych. 
  3. Na 1 kg owoców zaleca się 1 kg cukru, ale możesz użyć go także mniej, aby uzyskać mniej kaloryczny i orzeźwiający sok. Cukier możesz zastąpić także innym słodzikiem np. ksylitolem.  
  4. Owoce wraz z cukrem i wodą gotuj na małym ogniu przez 20 min
  5. Następnie wystudzony sok należy przelać przez gęste sito do butelek. 
  6. Jeśli chcesz przedłużyć jego świeżość, warto butelki z sokiem pasteryzować w wodzie lub piekarniku.  

Tak przygotowany sok będzie prawdziwą bombą witaminową w okresie jesienno-zimowym, kiedy najmocniej potrzebujemy produktów wysokowartościowych.

Przepis na dżem z jagód kamczackich

Składniki: 1 kg owoców jagody kamczackiej, 30 dg cukru.

  1. Jagody i cukier wsypujemy do rondla.
  2. Na wolnym ogniu gotujemy około godziny.
  3. Gorące, przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików.
  4. Zakręcamy słoiki.
  5. Słoiki okrywamy kocem. 
  6. Gdy słoiki wystygną, opatrujemy je nalepką z nazwą dżemu i datą zamknięcia. 

Dżem z jagód kamczackich to prawdziwy rarytas. Jego wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak idealnie komponuje się z kanapkami, naleśnikami i goframi. Może też stanowić smaczny dodatek do jogurtów, twarogu czy serów. Elegancko zapakowany w małe słoiczki stanowić będzie oryginalny prezent dla najbliższych. Pozwoli im delektować się smakiem tych niezwykłych owoców przez długie miesiące.

Mrożone jagody kamczackie

Jagody kamczackie to prawdziwy skarb natury, a ich największą zaletą jest to, że znakomicie nadają się do mrożenia. Dzięki temu można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i właściwościami odżywczymi przez cały rok. 

Zamrożone owoce świetnie sprawdzą się jako składnik smoothie, milkshake’ów czy lodów. Dodając je do jogurtów, deserów, ciast i owsianki wzbogacimy te potrawy o porcję antyoksydantów i cennych witamin. Co więcej, zamrożone jagody można wykorzystać do przygotowania zdrowszej wersji naleśników. Wystarczy dodać garść owoców do ciasta i voila – powstaje pyszne, owocowe śniadanie. 

Mrożone jagody kamczackie to prawdziwy skarb kuchni, pozwalający na kreatywne gotowanie.

Zdrowie na Twoim talerzu!

Badania naukowe wskazują, że jagody kamczackie są prawdziwym skarbem ze względu na wysokie stężenie antocyjanów.

Te naturalne związki pełnią rolę silniejszych przeciwutleniaczy niż popularne witaminy, takie jak E, beta-karoten czy C.

Dodatkowo, polifenole zawarte w jagodach skutecznie neutralizują i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, dzięki czemu odgrywają istotną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroby serca i nowotwory.

 

Świeże owoce jagody kamczackiej zawierają aż 4 gramy błonnika!

Dlatego spożywanie jagód kamczackich, przynosi szereg korzyści zdrowotnych, w tym regulację trawienia, wspomaganie kontroli wagi, poprawę zdrowia serca, stabilizację poziomu cukru we krwi, wspieranie zdrowej flory jelitowej oraz zapobieganie chorobom jelitowym.

Dlatego warto uwzględniać te owoce w codziennej diecie dla zachowania optymalnego zdrowia.

Przyjmuje się, że 100 g świeżych jagód kamczackich zawiera od 30,5 do aż 186,6 mg witaminy C!

Dla porównania:

  • 100 g czarnej porzeczki zawiera 25,6-40,0 mg witaminy C
  • 100 g pomarańczy zawiera 54,0 mg witaminy C
  • 100 g kiwi zawiera 29,0-80,0 mg witaminy C

Oznacza to, że jagoda kamczacka może być doskonałym źródłem witaminy C, dorównując, a nawet przewyższając pod tym względem inne popularne owoce.

 

W 100 g świeżych jagód kamczackich znajduje się około 220 mg potasu. To więcej niż w jabłkach (ok. 110 mg/100 g) i pomarańczach (181 mg/100 g).

Pozytywne działanie potasu:

  • Reguluje ciśnienie krwi
  • Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu
  • Wzmacnia mięśnie
  • Wspomaga pracę serca
  • Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową
  • Zapobiega odwodnieniu
  • Wspomaga pracę nerek
  • Zmniejsza ryzyko udaru mózgu

 100 g świeżych jagód kamczackich zawiera od 23 do 38 μg witaminy K. To imponujący wynik, biorąc pod uwagę, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę K dla osoby dorosłej wynosi 70-90 μg.

Witamina K w jagodzie kamczackiej:

  • Wspomaga krzepnięcie krwi
  • Zapobiega krwotokom
  • Wzmacnia kości
  • Zapobiega osteoporozie
  • Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • Wspomaga pracę wątroby
  • Zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów

Ta strona wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić jak najlepszą optymalizację treści na niej zawartych. Zobacz politykę prywatności & cookies