Świeże
owoce jagody kamczackiej
Jagoda Kamczacka
Lonicera caerulea, znana również pod nazwami zwyczajowymi jagody kamczackiej, jest niewspinającym się wiciokrzewem, występującym w krajach o chłodnej półkuli północnej. takich jak Kanada, Japonia, Rosja i Polska.
Korzyści zdrowotne i medyczne jagody kamczackiej od dawna są dostrzegane w folklorze rdzennych Syberyjczyków. Na Hokkaido lud Ajnów uważał te dzikie owoce za „eliksir życia”. Kilka badań składu chemicznego owoców wykazało wyjątkowo wysoką zawartość witaminy C i wysokie wartości zarówno całkowitych fenoli, jak i antocyjanów, znanych ze swych właściwości prozdrowotnych.
Antocyjany: nawet 649 mg / 100 g
Wapń: 38 mg / 100 g
Witamina A: 130 μg / 100 g
Potas: 190 mg / 100 g
Witamina E: 1,1 mg / 100 g
Witamina C: 187 mg / 100 g
Nasze plantacje usytuowane są na terenie środkowo-wschodniej Lubelszczyzny, w regionie o dużym nasłonecznieniu i nieskażonym powietrzu. Krzewy jagody kamczackiej uprawiane są w otulinie Poleskiego Parku Narodowego, z dala od aglomeracji miejskich. Łączna powierzchnia naszych plantacji jagody kamczackiej sięga 50 hektarów.