Idealnie dojrzałe, świeżo zerwane jagody kamczackie są niezwykle kruche. Ich delikatna skórka łatwo ulega uszkodzeniu, co może prowadzić do wycieku soku.
Jest to zjawisko zupełnie naturalne, nieoznaczające zepsucia owoców.
Wręcz przeciwnie, wyciekający sok jest świadectwem ich idealnej dojrzałości oraz świeżości!
KUP
ZJEDZ ZE SMAKIEM
BĄDŹ ZDRÓW!
Jagody kamczackie zawierają nawet 3 razy więcej witaminy C niż pomarańcze!
Witamina C jest powszechnie znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i wzmacniania układu odpornościowego. Jednak mało osób wie, że odgrywa ona również kluczową rolę w syntezie kolagenu, gojeniu ran oraz wchłanianiu żelaza.
Co ciekawe, zawartość witaminy C w owocach jagody kamczackiej jest nawet 3 razy wyższa niż w pomarańczach!
Ta wyjątkowa roślina, którą uprawiamy w bezpośrednim, czystym ekologicznie sąsiedztwie Poleskiego Parku Narodowego ma więc wyjątkowe właściwości w kontekście dostarczania organizmowi tej cennej witaminy.
Zawartość witaminy C w 100g świeżych owoców
Źródła:
Tao T., et al. (2023) “Evaluation of Nutritional and Antioxidant Properties of Seven Cultivars of Haskap Berries (Lonicera caerulea L.)”
Baza danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) National Nutrient Database for Standard Reference (2023-10-27)
Zawartość witaminy C w 100g świeżych owoców
Źródła:
Tao T., et al. (2023) “Evaluation of Nutritional and Antioxidant Properties of Seven Cultivars of Haskap Berries (Lonicera caerulea L.)”
Baza danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) National Nutrient Database for Standard Reference (2023-10-27)
Nawet 3 razy większa zawartość antocyjanów niż w borówkach!
Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które są silnymi przeciwutleniaczami. Mają zdolność neutralizowania wolnych rodników w organizmie, co przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniami i zapobiega starzeniu się skóry oraz rozwojowi wielu chorób, takich jak nowotwory i choroby serca.
Wśród bogatych w antocyjany owoców, jagody kamczackie zasługują na szczególną uwagę. Zawierają one aż 3 razy więcej antocyjanów niż popularne borówki amerykańskie! To sprawia, że jagody kamczackie są prawdziwą bombą antyoksydacyjną i doskonałym wsparciem dla naszego zdrowia.
Badania naukowe wskazują, że jagody kamczackie są prawdziwym skarbem ze względu na wysokie stężenie antocyjanów.
Te naturalne związki pełnią rolę silniejszych przeciwutleniaczy niż popularne witaminy, takie jak E, beta-karoten czy C.
Dodatkowo, polifenole zawarte w jagodach skutecznie neutralizują i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, dzięki czemu odgrywają istotną rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroby serca i nowotwory.
Świeże owoce jagody kamczackiej zawierają aż 4 gramy błonnika!
Dlatego spożywanie jagód kamczackich, przynosi szereg korzyści zdrowotnych, w tym regulację trawienia, wspomaganie kontroli wagi, poprawę zdrowia serca, stabilizację poziomu cukru we krwi, wspieranie zdrowej flory jelitowej oraz zapobieganie chorobom jelitowym.
Dlatego warto uwzględniać te owoce w codziennej diecie dla zachowania optymalnego zdrowia.
100 g świeżych jagód kamczackich zawiera od 23 do 38 μg witaminy K. To imponujący wynik, biorąc pod uwagę, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę K dla osoby dorosłej wynosi 70-90 μg.